error
error

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ. СЕЗОНИ

error
error

Сушата разделя водата на 5 океана и много морета. Океаните са: Тихи океан, Атлантически океан, Индийски океан, Южен полярен океан и Северен ледовит океан. Опитай се да намериш и да посочиш на глобуса всички океани.

error
error

Земята е кълбо и затова може да бъде обиколена по вода с кораб, по въздух със самолет или с ракета. Пръв Магелан през 1519 година е направил обиколка на Земята по вода с кораб. Неговото пътешествие е продължило три години. Космонавтът Юрий Гагарин пръв е обиколил Земята с космически кораб. Полетът му е продължил 1 час и 48 минути.

Днес около Земята обикалят много спътници. Те служат на хората да предават радио- и телевизионни сигнали, да определят прогнозата за времето, да откриват полезни изкопаеми и за други цели.

Земята се върти около една въображаема ос, минаваща през северния и южния полюс. Екваторът е въображаема линия по земната повърхност и е еднакво отдалечен от двата полюса. Екваторът е дълъг над 40 000 километра.

Слънцето осветява само едната половина на Земята. Тогава там е ден, а другата половина е тъмна и тогава там е нощ. Понеже Земята се върти около своята ос, денят и нощта се редуват.

Земята се завърта веднъж за едно денонощие. Едно денонощие е равно на един ден и една нощ. Денонощието е 24 часа.

error

Земята, освен че се върти около своята ос, обикаля около Слънцето. Земята обикаля Слънцето за една година. През това време на Земята се редуват четирите сезона пролет, лято, есен, зима.

Климатът е обичайният вид време за определено място на Земята. Например на северния и южния полюс е винаги студено и има вечни ледове, а около екватора е винаги топло. Климатът на Земята се определя от три неща – Слънцето, въздуха и водата. Слънцето дава топлина и светлина, движението на въздуха образува вятъра, а от водата се получават облаците, дъждът, снегът и ледовете.

В момента на планетата Земя живеят над 7 милиарда души.

error
error