error
error

ВЕЛИКДЕН

Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Божия Син Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана „Страстна седмица”. Празнува се 6 дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник. От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи, които по традиция носят по домовете си. Когато свещеникът запее „Воскресение Твое Христе Спасе“ всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“, а хората отговарят „Воистина воскресе“. Вярващите обикалят храма няколко пъти, след което влизат вътре с песнопения, за да се извърши литургията на празника.

error
error

Великденските яйца са специално боядисани или нарисувани яйца, които се поднасят на Великден. Най-важният цвят е червеният. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти, лепенки и т.н. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено (символ на кръвта на Христос). Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

error

Обредните хлябове са част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден. Някоя от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през ХVІІ век във Франция. В Италия също имат вид козунак по същия повод – той може да изтрае цели 6 месеца. Според изследователи на българското възраждане, за първи път козунак в съвременния му вид се е появил в Шумен в средата на ХІХ век, когато тук временно пребивавали унгарски емигранти начело с Лайош Кошут.

На Великден имен ден празнуват Величка, Величко, Велика, Велизара, Паскал.

error
error