error
error

СУРВАКИ

error
error

Най-характерният за Нова година обичай е Сурваки. Събрани на малки групи деца от 4 до 12 години обхождат домовете на близки и съседи, като започват от своя дом на разсъмване или най-често сутринта на първи януари. Всяко дете носи сурвакница – свежо откъсната и украсена дрянова пръчка. Украсата е разнообразна – преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, разноцветни вълнени конци, кравайчета и др. Сурвакарите удрят всеки член от семейството по гърба със сурвакниците, като започват от най-възрастния. Едновременно с това изричат следната благословия:

Сурва, сурва година, весела година, зелен клас на нива, голям грозд на лозе, жълт мамул на леса, червена ябълка в градина, пълна къща с коприна, живо, здраво догодина, догодина, до амина.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, орехи, дребни пари и малки подаръци. В някои части на България се празнува интересен обичай – игри на маскирани мъже. В тези игри участват предимно ергени и млади женени мъже. Всеки от тях има точно определена роля, название и облекло. Основната цел на участниците е да прогонят злите духове и да предпазят хората от нечистите сили.

Вечерта на първи януари стопанката на дома прави баница с късмети. Във всяко парче баница има дряново клонче с пъпки. Всяко клонче носи някакъв късмет – пътуване, здраве, плодородие, учене, пари, имот и други все хубави неща. Около огъня и трапезата се гадае за здраве, берекет, сполука, за времето през годината, кой за кого ще се сгоди или ожени и други. На този ден момите правят Ладуване – гадаят кой им е на сърцето, какъв ще е мъжът им, кога и къде ще се задомят.

Първият ден от годината е ден за добри пожелания, за да има здраве, плодородие и късмет през новата година.

error
error