error
error

НИКУЛДЕН

error
error
error

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Никола, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния и др.

Денят е всенароден празник. Чества се и в семействата, в които няма именик. По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. На този ден всяка стопанка приготвя и нужните за празника обредни хлябове, като най-често се наричат „богова пита” или „богов колак”. Известният български етнограф Димитър Маринoв в своята книга „Народна вяра и религиозни народни обичаи” е описал и публикувал снимки на 57 различни обредни хлябове, които се приготвят на Никулден.

Според една легенда за подялбата на света на св. Никола се паднали моретата, реките, езерата. Затова той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

error
error