error
error

СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

error

На 21 май се чества празникът на свети Константин и Елена. Освен със светците, празникът се свързва и с униклния ритуал „нестинарство” – танц върху жарава.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той спрял гоненията срещу християните във Византийската империя и им позволил свободно да изповядват вярата си. Елена е била негова майка – известна е с това, че благодарение на нея са построени много манастири и църкви. Легендите разказват, че Елена е открила къде е живял Христос и е намерила кръста, на който е бил разпънат. След смъртта и на двамата църквата ги канонизира за светци.

Празникът на свети Константин и Елена съчетава езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, където даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и добра реколта. От друга – това е празникът на нестинарите, които танцуват боси в огъня. Свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролетта към лятото.

error
error

По традиция празникът се отбелязва в продължение на три дни. По това време е забранена работата на полето. Хората се събират на площада, където се пали голям огън. Задължително се прави и курбан като жертвоприношение в името на светците. Устройва се обща трапеза, на която всеки носи по нещо. На масата трябва да има вино, погачи, агнешко месо. Когато огънят стихне, идва ред на нестинарите. Нестинарството е уникален танц, който се играе върху жарава. Не всеки човек може да бъде нестинар. Умението да се танцува върху жар обикновено се предава по наследство. Под музиката на тъпана и държейки иконата на свети Константин и Елена, нестинарите влизат в огъня. Стъпвайки на жаравата, те танцуват танц, наподобяващ по-скоро на транс. Докато изпълняват ритуала, нестинарите имат видения за бъдещето, говорят с мъртвите, а някои дори вярват, че се свързват със светците, които им помагат да лекуват и пророкуват. Хората вярват, че пламъците имат способността да пречистват душата. Интересен факт е, че след танците нестинарите нямат рани по ходилата си. Днес нестинарството е запазен обичай най-вече в района на Странджа планина.

error
error